Man kan ikke lære noget, når man er utryg

Som psykoterapeut møder jeg en del unge gymnasie-piger, som har stress og angst. De bliver utrygge, hvis der er mange mennesker og får angstanfald. De føler sig udenfor fælleskabet, er ikke rigtig trygge ved veninder og fortæller dem ikke om deres angst. De har svært ved at følge med i skolen enten fordi, de har svært ved at lære nyt stof – eller simpelthen fordi, de ikke kan overskue fag, opgaver osv. Når de er hjemme, er de typisk angste, deprimerede eller udmattede.
Tit siger de til mig: “Jeg forstår det ikke. Det gik rigtig godt for mig i folkeskolen, og nu kan jeg slet ikke følge med”. 

Forklaringen er enkel. Man kan ikke lære noget, når man er utryg. Den ene del af vores autonome nervesystem (den sympatiske del) er nemlig fra naturens side lavet til at beskytte os, hvis vi bliver angrebet af et rovdyr eller lignende. Og når den del er aktiveret, så kan vi ikke lære noget som helst. Vi kan kun flygte eller kæmpe. Så sidder man i gymnasiet og er utryg, fordi man er bange for ikke at være dygtig nok, ikke smuk nok, ikke klog nok, ikke sjov nok, ikke populær nok osv, så vil den del af nervesystemet (den sympatiske del) helt automatisk gå i gang. Det er ikke noget, man selv kan kontrollere. Man kan altså ikke bare tage sig sammen og få det til at forsvinde, og man kan ikke bare ignorere det. Konsekvensen bliver ofte, at man ikke rigtig er tilstede i nuet, ikke rigtig kan lytte efter, ikke kan grine, har svært ved at spise, kan føle sig lukket inde i klasselokalet osv. Det er ikke noget kroppen og nervesystemet gør med vilje. Det er bare lavet sådan fra naturens side fra den gang, vi skulle overleve i naturen.

Det betyder altså ikke, at man er uintelligent, doven eller dum. Ens nervesystem er på overarbejde i skolen, fordi det tror, at man er i fare. Det kan ikke skelne mellem virkelig fare (en løve) eller pres, forventninger fra omverdenen og en selv. Og når nervesystemet er på over arbejde, så kan resten af hjernen ikke lære noget. Tværtimod så lukker den del af hjernen ned, som man bruger til at lære nye ting, da hjernen ikke har kapacitet til både at holde del af hjernen i gang, der beskæftiger sig med at beskytte os mod farer og den del, der skal lære nye ting. 

Når jeg møder disse piger, starter vi ofte terapi-arbejdet med at lede efter noget, som de oplever som “rart”. Det kan virke fjollet. Det er det ikke. Noget som opleves rart, aktiverer nemlig den del af nervesystemet (den parasympatiske del), som beroliger vores krop og hjerne, og herved kan man igen begynde at indlære. Derefter kigger vi på de årsager, der ligger til grund for angsten, uroen osv, og hele tiden arbejder vi med at afbalancere nervesystemet. Jo mere nervesystemet afbalanceres, jo mere vil angsten begynde at lægge sig, så skolen, forsamlinger osv kan igen føles ok at være i. Indlæring sker bedst, når man er tryg, glad, nysgerrig, rolig osv. Det glæder selvfølgelig også for de unge piger i gymnasiet….

Foto: Victoria Binder