Skab kontakt – Det gør alting meget nemmere

Når jeg går, følger mine heste efter. Når jeg står stille, stopper mine heste op bag ved mig – og når jeg går et skridt frem mod dem, så bakker de et skridt tilbage. Nogle gange kan det ligne, at vi opfører en hel lille dans sammen. Det kan lyde sjovt og hyggeligt – Det er det også. Men mest af alt gør jeg det for at skabe kontakt. Heste er konstant i kontakt med hinanden. De læser hinandens kropssprog for at kunne aflæse, om der er ro i eller fare på færde i flokken. Det har de gjort i mange hundrede år og er derfor eksperter i aflæsning af kropssprog. 

Når jeg skaber kontakt til mine heste, gør jeg det for det af 3 årsager. For det første, så øger det sikkerheden for mig. Når heste føler, at vi kan aflæse deres kropssprog, og at vi kan kommunikere tilbage til dem med vores kropssprog, så bliver de rolige, nemmere at læse og derved mere forudsigelige – og det er alfa omega i forhold til sikkerhed.

For det andet, så går indlæringen med heste meget nemmere, når de hele tiden har fokus på mig og kan aflæse mit kropssprog og signaler. 

Men sidst og VIGTIGST – så bevirker kontakt til andre, at jeg kommer jeg tilstede i nuet og føler mig i kontakt – og dét er ren wellness, terapi, mindfullness and all that jazz for os mennesker. Ligesom hesten, er vi som flokdyr designet til at være kontakt. Vores autonome nervesystem bliver beroliget, vi bliver gladere og restituerer bedre. Det er ret smart lavet fra naturens side, da vi har bedre chancer for overlevelse ved at være i en flok, så derfor udløses en kaskade af positiv biokemi i vores krop, når vi oplever kontakt og samhørighed. 

I dag står tilbuddene om “ikke kontakt” desværre i kø. De mange sociale medier tilbyder, at man kan kommunikere med hinanden, dog uden at kunne aflæse den person eller den omverden, man kommunikerer med. Det kan forvolde store udfordringer i forhold til misforståelser, følelsen af at skulle fremstille sig selv på en bestemt måde, og følelsen af ensomhed.

Når jeg har klienter i terapi, som har svært ved at skabe kontakt, er ensomme, eller angste for nære relationer, bliver de ofte meget berørte, når de oplever kontakt med hesten. Pludselig oplever de, at de har hestens fulde opmærksomhed, og den har deres. De kan aflæse dens kropssprog og den kan aflæse deres. Den følger dem friviligt rundt på ridebanen. Den bevæger sig i samme tempo som dem, og signalerer meget klart, at dens største ønske er at være sammen – og at den er glad, rolig og tilfreds, fordi den oplever kontakt. Kontakten til et andet væsen (her hesten) bevirker, at det pludselig bliver meget lettere for klienten at mærke sig selv, ro og glæde, fordi den del af nervesystemet, hvor ro, tryghed, glæde, restitution jo bliver aktiveret gennem kontakten. 

Og hvad kan man så bruge det til i sin hverdag? Det kan man bruge til at lære sig selv “at stille sig til rådighed” for relationer, hvor der er kontakt. Det kan lyde langhåret. Det er det ikke. Det kan være udfordrende, da det betyder, at man skal vise, hvem man er, og måske komme til at føle sig sårbar. Det kan være svært fordi, man har lært sig selv at manipulere, at præstere, eller at det ikke er i orden at sætte grænser – alt sammen for at blive accepteret af “flokken”.

Den store gevinst ved at kunne etablere kontakt til andre er dog hele udfordringen værd. Det betyder nemlig, at ligesom i arbejdet med hestene, så bliver ens hverdag så meget nemmere, når man oprigtigt ønsker relationer, hvor der er kontakt – og når man ved, hvordan man skal gøre med sig selv for at kunne tilbyde at være i god kontakt med andre.