Kend dine svagheder – det bliver nemlig din styrke

I dag satte jeg Inedito og gårdens to andre heste sammen på fold for første gang – og selvom jeg har meget erfaring med heste, så bed jeg en anelse negle over, hvor vildt det mon ville blive med en ny-kastreret Inedito på 3 år, en ny-kastreret Robin på 4 år – og Harald på 8 år, der bare gerne vil have ro til at spise.

Jeg var overbevidst om, at det ville blive Inedito, der løb af med titlen som foldens leder. Han er godt nok ung, men hurtigt, spændstig, i form, modig og meget insisterende på at være lederen. En hest, der hele tiden spørger: “Er du sikker på, at det ikke er mig, der er lederen? Nå ikke – så venter jeg lige 5 minutter, og så spørger jeg dig lige igen. Det kan jo være, at du ombestemmer dig”

Robin, havde jeg derimod tippet som foldens “taber”, da han har noget med det ene bagben, som bevirker, at han nødigt vil bakke, og ikke kan flytte sig hurtigt. (Vi er i gang med at finde ud af, hvad der er i vejen med ham. Han har ingen smerter.)

Havde folden været en arena og de 3 heste gladiatorer, så havde jeg sat alle mine sparepenge på Inedito. Jeg have tippet kampen til at indeholde en del løben, stejlen og halløj – men Inedito ville blive den klare vinder.  Min opgave ville derfor blive at passe på Robin, så han ikke blev bidt og sparket, hvis han ikke underkastede sig.

Men sådan gik det ikke – Sådan gik slet ikke. Ingen løben, ingen stejlen og slet ingen sparken. Inedito pustede sig op, hvorefter Robin langsomt, men sikkert bakkede ham 7-8 meter, mens han bed ham gentagne gange i halsen. Hårdt, vedholdende og taktfast. Inedito bakkede, først nølende og derefter med et fåret, overrasket og nærmest føl-agtigt udtryk i ansigtet. Derefter græssede Robin og Harald videre, som om Inedito ikke eksisterede.

Og hvad kan vi bruge det til? Jo, Robin kendte sin krop, sine styrker og i særdeleshed sine svagheder. Han vidste instinktivt, hvad han kunne og ikke kunne. Så han sørgede for, at kampen blev på hans præmisser og med de våben, som han havde til rådighed. Ingen løben, ingen stejlen og ingen hurtige moves.

Hvis vi kender vores krop og sind kan vi detsamme. Desværre vil vores ego og hoved gerne fortælle os, at vi nok ikke er “vindere”, hvis vi har fysiske eller psykiske skavanker af den ene eller anden karakter. Så dagens læring er: Kend dine svagheder og styrker, så kan man som Robin vinde nogle sejre her i livet, ved at sørge for, at “slagene” udkæmpes der, hvor ens styrker får en afgørende rolle.